Norske forfatteres kreative barndom

Nasjonalbiblioteket

Blant Nasjonalbibliotekets samling finnes unikt materiale som forfattere og andre kunstnere skapte i barne- og ungdomstida. Tank har utviklet romplan og utstillingsdesign for utstillingen In Spe i Nasjonalbibliotekets gamle mikrofilmsal.

Henrik Wergeland karikerte statene i Europa. Ivar Aasen førte systematisk regneskap over egen trostefangst. Sigrid Undset laget fyrstikkteater og mengder av miniatyrbøker. André Bjerke tegnet og skrev aviser for hånd. Ebba Haslund, 7 år, skrev brev fra en eventyrlig reise i Kina.

Nasjonalbiblioteket inviterer til en utstilling der begeistring og forundring over det kreative uttrykket til barn og unge får stå i sentrum. I utstillinga vises et fargerikt, kuriøst og til tider overraskande materiale laget av 9 kjente norske forfattere.

Foto: Nasjonalbiblioteket / Nikolaj Blegvad.

Screenshot 2019 11 27 at 13 47 54 copy

Vi la opp utstillingen slik at hver forfatter fikk sitt eget lille hus som inneholder ulikt materiale fra barndommen. Slik beskyttes sensitive objekter mot dagslys, samtidig som man kan trekke parallellen til dukkehus eller kolonihagehus. Helheten danner en minby, en landsby for forfattere in spe.

Logoo
Inspe006
Inspe007
Inspe003
Inspe004

"... Det sårbare materialet stilte store krav til integrering av design og funksjon. Tanks idé om å lage en liten by med trehus resonnerte godt med utstillingstematikken og vekker assosiasjoner til dukkehus og barnlig kreativitet, samtidig som husene skjermer materialet mot dagslys. Svært gode besøkstall har forlenget utstillingen med to måneder.”

Elli Trier, Produsent, Nasjonalbiblioteket